ASIM CÜNEYD KÖKSAL
İSLAM İLİMLER TASAVVURU
02.03.2021
Müdevven: Bir küme olarak sistematik bir hale gelmiş bilgi birikimine denir.
•"Örneğin, havaların nasıl olduğu ilimdir, fakat havanın yarın nasıl olacağı müdevven ilimdir."
Ulum-i Şer'iyye: Edille-i şeriyye denilen dinin dört temel kaynağından elde edilen bilgiler,ilimlerdir.
• Allah-u Teâla'nın gönderdiği tüm peygamberler aynı tevhid inancını tebliğ etmiştir. Fakat ayrıntıları farklı olabilmektedir. Örneğin namazı tüm
peygamberler bildirmiştir fakat namazın kılınış şekilleri farklıdır.
•İslam'ın iki anlamı vardır. Geniş anlamlısı, Allah-ü Teâla' nın gönderdiği tüm dinler İslam'dır. Hristiyanlık, Yahudilik kavramları, Allah'ın gönderdiği dinin bozulmuş halidir. İslam'ın daha dar anlamlısı ise Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in tebliğ ettiği, bizim kastettiğimiz İslam'dır.
"Peygamber Efendimiz ve sahabeleri birgün bir mecliste otururlarken Medine şehrinden kimsenin hiç tanımadığı ve üzerinde hiçbir yolculuk alameti bulunmayan bir adam gelmiş. Adam Peygamber Efendimiz'in yanına oturmuş ve "Ya Resulullah iman nedir ?" diye sormuş. Peygamber Efendimiz'in cevabı üzerine "Evet doğru söyledin" demiş. Ardından adam Peygamber Efendimiz'e "Peki İslam nedir?" diye sormuş ve Peygamber Efendimiz'in cevabı üzerine adam yeniden tasdik etmiş. Adam son olarak "İhsan nedir?" diye sormuş, Efendimiz'in cevabını tasdik etmiş ve kapıdan çıkıp gitmiş. Peygamber Efendimiz yanında bulunan sahabelerine "O giden adamı geri çeviriniz." demiş ve giden sahabeler adamın kaybolduğunu, bulamadıklarını söyleyince Peygamber Efendimiz "O giden Cebrail'dir. Size dininizi öğretmeye geldi." buyurmuşlardır.
•İMAN •İSLAM •İHSAN
•"Dine giren kapı inançtan geçer."
"Allah'ı görüyormuş gibi ibadet etmeye ihsan denir. Sen onu göremiyorsan da o seni görüyor." Hadis-i Şerif
Ashab-ı Suffe: Mescid-i Nebevi de kalan, gecelerini ibadet ve ilim ile meşgul olarak geçiren, gündüzleri oruç tutan ve Peygamber Efendimiz'e hizmette bulunan sahabelere denir.
Selef-i Salihin : İslam'ın ilk üç nesli; sahabeler yani Peygamber Efendimiz'i görüp sohbetinde bulunanlar, sahabeleri görmüş olan tâbiin ve tâbiîn'i gören tebe-i tabiîn.
•Hadis ilmi hadis yorumlamasında bulunmaz, hadisin rivayet edilişi üzerinde durur.
Fıkıh: Bir konu üzerinde genel olarak değil, derinlemesine calışma yapmak, ilmini öğrenmek.
•"İnsanın kendi içinde bulduğuna vicdan, kendi dışında olana ise vücud denir."
El Fıkh'ul Vicdani : İnsanın kendinde bulduğu hallerin tasavvufu (Örn: Ahlak)
El Fıkh'ul Ameli: Günlük hayata yönelik hukuki konuları kapsayan fıkıh tasavvufu.
El Fikh'ul İtikâdi: İnanç konularının ele alındığı kelam ilimdir.
•Peygamber Efendimiz'in tüm sozleri, davranışları, takrirleri hadis olarak kabul edilmekle beraber hadis ilminin alanına girmektedir.
• Fıkıh ilmi ile uğraşan kişiye fakih denmektedir.
Kıyas: Bir hadisin, bir ayetin bir konu hakkında verdiği bir bilgiyi kullanarak hakkında bir ayet, hadis bulunmayan bir konu hakkında hüküm verme.
•Örneğin, Kur'an-ı Kerim'de şarabın haram olduğu bilgisi verilmiştir. Fakat rakı, hakkında bir ayet bulunmamaktadır. Şarabın sarhoşluk verdigi bilgisinden yola çıkarak rakının da sarhoşluk vermesi sebebiyle buradan hüküm çıkarma...